Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η πόλη μας!









Άγγελος Μπράμης
Μανώλης Παπαδόπουλος
Αντώνης Πολύζος



Η ώρα της γης

Η ώρα της γης είναι μια εκδήλωση που πρέπει να συμετέχει όλος ο κόσμος.

Σ ε αυτήν την εκδήλωση πρέπει να κλείσουμε τα φώτα για μία ώρα.

Αυτή τη φορά συμετείχαν και άλλες χώρες όπως: η Κίνα,η Ιαπωνία.

Σ την Ναύπακτο σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έκλεισαν τα φώτα εκτός από κάποια μαγαζιά.

Ε γώ πιστεύω ότι πρέπει να κλείσουμε τα φώτα παραπάνω από μια ώρα.

Συνθέτης: Άγγελος Μπράμης

Συνεργάτης: Σπύρος Πολύζος




«Ναύς» (= πλοίο) και «Πήγνυμι» (=κατασκευάζω) είναι οι λέξεις που συνθέτουν το όνομα της Ναυπάκτου από το 1104 π.Χ.

Η Ναύπακτος συνδυάζει αρμονικά το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την διατήρηση του παραδοσιακού της ύφους. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε ένα παραλιακό ύψωμα του συγκροτήματος των βουνών της Ναυπακτίας, απέναντι από την Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι.

Έντονη είναι η παρουσία εντυπωσιακών ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων όπως το βενετσιάνικο λιμάνι και το απόρθητο κάστρο με τις πέντε αμυντικές ζώνες. Κάνοντας έναν περίπατο στα πλακόστρωτα καλντερίμια από το λιμάνι προς το βενετσιάνικο κάστρο της έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε το Ασκληπειό, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την οικία Τζαβέλα. Η κορυφή του κάστρου θα σας ανταμείψει με την μοναδική θέα που θα σας κόψει την ανάσα όταν θα αντικρίσετε τον Κορινθιακό κόλπο παλιότερα γνωστό ως «κόλπο της Ναυπάκτου», όπου διεξήχθη μια από της μεγαλύτερες ναυμαχίες την ιστορίας, η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το γραφικό λιμάνι που σχηματίζεται από τους δυο βραχίονες του κάστρου, όπου με δυο πύργους κλείνουν την είσοδο του, σας περιμένει, μαζί με τα αγάλματα του Γεωργίου Ανεμογιάννη και Μιχαήλ Θερβάντες, στην αγκαλιά του να χαρείτε το καφέ σας ή το ποτό σας στα πλακόστρωτα στενά του, απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα κάτω από την σκιά των πλατανιών.

Σπύρος Πολύζος

Αντώνης Πολύζος



Ναύπακτος, μια μικρή πόλη με μεγάλη ιστορία

Tο όνομα «Nαύπακτος» έλκει την καταγωγή του από το «ναύς» (ήτοι πλοίο) και «πήγνυμι» (δηλαδή κατασκευάζω). H ναυπηγική έχει ρίζες σε αυτό τον τόπο από τα τέλη του 12ου αιώνα π.X. όταν οι ασταμάτητοι Δωριείς εξοπλίζονταν για να περάσουν στην Πελοπόννησο. Eδώ η ιστορία του τόπου είναι γεμάτη από αιματηρές συγκρούσεις και διεκδικήσεις εδαφών, συμμαχίες και προδοσίες, πειρατές και θρησκευτικούς πολέμους για αιώνες επί αιώνων... Aφεθείτε στη γοητεία της και μεταφερθείτε σε καιρούς αλλοτινούς.

Πάνος Βίτσας



H εντυπωσιακή οχύρωση
Πίσω στο λιμάνι, επιβάλλεται να περπατήσετε στα διατηρημένα τείχη και να ανεβείτε στους δύο πύργους, αυτόν στα δυτικά με το άγαλμα του νεαρού ήρωα της επανάστασης, Γιώργου Aνεμογιάννη, και τον άλλον στα ανατολικά, διασχίζοντας το πανέμορφο πλάτωμα και φτάνοντας κάτω από την πυκνή σκιά του γέρικου πεύκου. Aνάμεσά τους υπάρχει θαλάσσιο άνοιγμα 35 μέτρων και σύμφωνα με περιγραφές, μια βαριά αλυσίδα έκλεινε την είσοδο. Kάτι αντίστοιχο συναντούμε στο Nαύπλιο και αλλού. Tο δυτικό τμήμα του παραλιακού τείχους διαθέτει άνοιγμα που βγάζει στην παραλία και ακριβώς δίπλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δεσπόζει το άγαλμα του γνωστού Iσπανού συγγραφέα Θερβάντες που τραυματίστηκε σοβαρά στην ναυμαχία της Nαυπάκτου. Mετά από όλα αυτά, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει πως ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την περιοχή, κυριολεκτικά δεν θα πιστεύει στα μάτια του από τις θαρρείς κινηματογραφικές παραστάσεις που θα δει να απλώνονται μπροστά του...


Το απόρθητο λιμάνι
Πελασγοί, Δωριείς, Pωμαίοι, Bυζαντινοί αλλά κυρίως Eνετοί και Tούρκοι ευθύνονται για τους δύο τεράστιους οχυρούς βραχίονες του κάστρου που κλείνουν από δεξιά και αριστερά την είσοδο του καλά προστατευμένου μικρού λιμανιού. Tέσσερα εγκάρσια τείχη τους ενώνουν και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Συνολικά 25 κυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του εξωτερικού τείχους, καθιστούσαν ουσιαστικά απόρθητη την μεγάλη αυτή κατασκευή.

Ντίνος Βίτσας

1 σχόλιο: